Toaleta pozná

15.11.2019
Citace:
Miller, I.J., Peters, S.R., Overmyer, K.A. et al. Real-time health monitoring through urine metabolomics. npj Digit. Med. 2, 109 (2019) doi:10.1038/s41746-019-0185-y
Zdroj
Schéma analytické záchodové mísy. Zařízení pro odběr dopraví vzorek moči k analýze do hmotnostního spektrometru. Výsledky analýzy se bezdrátovým datovým přenosem dostanou do smartphonu.

Už ani na záchodě nezůstaneme nesledováni! Na internet věcí se brzy připojí i záchodová mísa. Pomocí zabudovaného hmotnostního spektrometru zanalyzuje vzorek moči bezprostředně po spláchnutí a výsledky pošle na smartphone váš nebo vašeho lékaře. Prototyp by brzy měl být instalován v Morgridge Institute for Research v Madisonu ve Wisconsinu. Soustavné sledování moči může skutečně přinést lepší údaje o zdravotním stavu než občasné testování při návštěvě lékaře. Kromě nemocí prozradí i požití alkoholu, kávy nebo drog anebo pozná, zdali užíváte předepsané léky. Celkem na 600 různých údajů. Anebo může rozpoznat nebezpečí vzniku epidemie vyhodnocení dat od mnoha uživatelů.

„Máte-li desítky tisíc uživatelů a může porovnat výsledky analýzy s jejich zdravotním stavem a životním stylem, získáte opravdu rozsáhlé diagnostické možnosti,“ hodnotí nový přístroj šéf výzkumného týmu prof.Joshua J. Coon z University of Wisconsin-Madison. Problém představuje cena vhodného hmotnostního spektrometru, která dosahuje několika milionů Kč. Prof.Coon doufá ve snížení díky úsporám při hromadné výrobě: „Téměř všechny automobily na silnicích jsou komplikovanější než přenosný hmotnostní spektrometr.“ To je sice fakt, ale ani při veškeré hromadné výrobě stojí automobil neporovnatelně více než porcelánová záchodová mísa.

 
Odeslat komentář k článku "Toaleta pozná "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Toaleta pozná " e-mailem

Diskuse/Aktualizace